pnb

Πώς τα drones θα αλλάξουν τον κλάδο των logistics…

Η δύναμη της τεχνολογίας να φέρνει θετικές αλλαγές είναι καλά τεκμηριωμένη και κατανοητή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, όταν τα οφέλη της κατανέμονται άνισα σε διαφορετικά στρώματα της κοινωνίας, η τεχνολογία δημιουργεί φραγμούς, διαιρώντας τους λαούς και εμποδίζοντας την κοινωνική ανάπτυξη και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το αποκαλούμενο «ψηφιακό χάσμα» είναι κάτι που προσπαθούμε να περιορίσουμε στο JD.com, μια κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παλεύει για να το περιορίσει.

Από την εμπειρία μας, είδαμε πώς η σωστή τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, μπορεί να δημιουργήσει γέφυρες. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι παραδόσεις εμπορευμάτων με drones.

Με τη χρήση drones για την παράδοση αγαθών, ακόμη και τα πιο μακρινά, δύσκολα προσβάσιμα μέρη σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές γίνονται άμεσα προσβάσιμα και συνδεδεμένα.

Γρήγορη και αποδοτική εναλλακτική λύση στη χρήση αυτοκινήτων, φορτηγών και τρένων για να διασχίσουν το δύσβατο έδαφος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να φτάσουν σε αυτά τα σημεία μέσα σε λίγα λεπτά. Βλέπουμε τα drones ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας έξυπνων logistics, που φέρνουν τους ανθρώπους, τους τόπους και τα αγαθά πιο κοντά, πιο γρήγορα και πιο βολικά.

Είτε πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου ακόμα και λίγα λεπτά μπορούν να σώσουν ζωές, είτε απλά για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την αποστολή των απαραίτητων αγαθών στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, τα drones καθιστούν πρακτικές τις μη πρακτικές διαδρομές.

Επιπλέον, με το κόστος των παραδόσεων σε ορισμένες από τις αγροτικές περιοχές να εκτιμάται ότι είναι πενταπλάσιο από εκείνο των αστικών περιοχών, η χρήση drones σε κλίμακα μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των οικονομικών ευκαιριών και της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά καταναλωτικά αγαθά μεταξύ περιοχών, μειώνοντας το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας της υπαίθρου.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δούμε και πάλι τον ισχυρό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η τεχνολογία στις ζωές των ανθρώπων. Στις 8 Ιανουαρίου, μετά από συνεργασία με τους τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για περισσότερο από μισό χρόνο, η JD.com, σε συνεργασία με το Κέντρο Βιομηχανικής Επανάστασης (C4IR) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη κυβερνητικά εγκεκριμένη πτήση παράδοσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιστορία της Ινδονησίας.

Αυτή η δοκιμαστική παράδοση στο δημοτικό σχολείο Mis Nural Falah Leles στο χωριό Jagabita, στο Parung Panjang της Ινδονησίας, άνοιξε την πόρτα στις δυνατότητες που διαθέτει η τεχνολογία. Οι μαθητές που παρακολουθούσαν καθώς το drone έφερνε σακίδια στο σχολείο τους ρωτούσαν ενθουσιασμένοι πότε θα μπορούσαν να αρχίσουν να παραδίδονται πακέτα στα σπίτια τους με αυτόν τον τρόπο.

Ο Timothy Reuter, επικεφαλής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εναέριου χώρου του αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρει: «Αυτές οι δοκιμές αποτελούν μια ευκαιρία για την Ινδονησία να γίνει ηγέτιδα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας με την αξιοποίηση της παράδοσης με drones για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ζωτικά φαρμακευτικά, ανθρωπιστικά και εμπορικά αγαθά σε απομακρυσμένες περιοχές».

Το JD.com ήταν ένας πρωτοπόρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο στη Νοτιοανατολική Ασία. Αναγνωρίζοντας τη δυναμική της αγοράς εκεί, η JD είδε πολλά χαρακτηριστικά παρόμοια με την αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ταχέως αυξανόμενου ποσοστού διείσδυσης των κινητών και του διαδικτύου, της έλλειψης εθνικής υποδομής εφοδιαστικής αλυσίδας, ένα σχετικά αδύναμο σύστημα λιανεμπορίου και τις διαφορές τιμών σε διαφορετικές περιοχές.

Η εταιρεία σχημάτισε μια κοινοπραξία με έναν τοπικό εταίρο για να ξεκινήσει μια επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ινδονησία το 2016. Έκτοτε, η επιχείρηση αυτή εξελίχθηκε σε έναν ισχυρό παίκτη στην αγορά, που πωλεί πάνω από ένα εκατομμύριο μονάδες αποθέματος (SKU) και εξυπηρετεί πάνω από 20 εκατομμύρια καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.

Φυσικά, μια τεράστια πρόκληση που είναι μοναδική στην Ινδονησία είναι η τοπογραφία της. Καθώς εκτείνεται σε περισσότερα από 17.000 νησιά, η χώρα δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για την αποτελεσματική εφοδιαστική από άκρη σε άκρη.

Η τοποθέτηση των drones σε λειτουργία για παραδόσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλες υπηρεσίες σχετικές με τα logistics μπορεί να βοηθήσει τους Ινδονήσιους να έχουν πρόσβαση σε άνευ προηγουμένου αποδοτικότητα και αξιοπιστία υπηρεσιών. Θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στο να γίνει πραγματικότητα η παράδοση αυθημερόν ή την επόμενη ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό, με τη σειρά του, θα ανεβάσει τον πήχη για την εξυπηρέτηση πελατών σε όλη τη χώρα.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. Η παράδοση με drones έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εντελώς το πρόσωπο της παγκόσμιας εφοδιαστικής.

Όπως δείχνει αυτή η πιλοτική πτήση στην Ινδονησία, όταν ο ιδιωτικός τομέας, οι τοπικές κυβερνήσεις και ομάδες όπως το C4IR του Φόρουμ συνεργάζονται αποτελεσματικά, τα εμπόδια υποχωρούν και δημιουργούνται γέφυρες.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Jon Liao, επικεφαλής στρατηγικής της JD.com