pnb
Στιγμιότυπο οθόνης 2022-08-19 101935

Το DJI Mavic 3 γίνεται το πρώτο Drone που αποκτά πιστοποιητικό C1 στην ΕΕ

Η DJI μόλις ανακοίνωσε ότι η εταιρεία έλαβε το πρώτο στον κόσμο πιστοποιητικό εξέτασης τύπου C1 EU για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της σειράς Mavic 3 βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Drone.
Αυτό σημαίνει ότι με το πιστοποιητικό C1 και το ενημερωμένο υλικολογισμικό συμβατό με το C1,
οι πιλότοι του Mavic 3 θα μπορούν να πετούν στην κατηγορία A1 Open (αντί για το A2)
από τον Ιανουάριο του 2024 καI μετά.

Τα τελευταία χρόνια και με τον αυξανόμενο αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που λειτουργούν από μη στρατιωτικούς, ήταν σαφές ότι η νομοθεσία για τα drone χρειαζόταν σοβαρές ενημερώσεις και ενοποίηση. Στην Ευρώπη, αυτό συνέβη πολύ πρόσφατα, αν και οι περισσότερες αλλαγές βρίσκονται επί του παρόντος στη μεταβατική περίοδο και θα ισχύσουν πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2024. Συνοψίσαμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες στο άρθρο μας από τον Ιανουάριο του 2021, όταν δημοσιεύτηκε ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα Drone. Για να παραμείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νομικά θέματα σχετικά με τις πτήσεις με drone στην Ευρώπη, προτείνω επίσης να ελέγξετε τον επίσημο ιστότοπο της EASA. Ούτως ή άλλως, η πιστοποίηση C-class είναι ένα βασικό συστατικό για τα drone που πετούν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

 

Το πρώτο drone στον κόσμο με πιστοποίηση C1

 

Το DJI Mavic 3 είναι η τρέχουσα αναδιπλούμενη ναυαρχίδα της εταιρείας.

Ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2021, το drone μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εντυπωσιακό φύλλο προδιαγραφών με μια μεγάλη μονάδα κάμερας σταθεροποιημένης με gimbal ικανή για βίντεο 5,1K 50fps σε έναν αισθητήρα MFT, έως και 46 λεπτά χρόνου πτήσης και ούτω καθεξής.

Όπως λέει η DJI, το Mavic 3 έλαβε πλέον πιστοποίηση C1 από τον επίσημα αναγνωρισμένο κοινοποιημένο οργανισμό της TÜV Rheinland (Παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών δοκιμών με έδρα τη Γερμανία) και ως εκ τούτου θα συμμορφώνεται με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Drone. Η πιστοποίηση ισχύει σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ, δηλαδή ΕΕ συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και ισχύει για όλο το υλικό και το ενημερωμένο υλικολογισμικό C1 της τρέχουσας σειράς DJI Mavic 3.

Στιγμιότυπο οθόνης 2022-08-19 100241

 

Πλεονεκτήματα του C1

Σύμφωνα με την DJI, το πιστοποιητικό C1 για τη σειρά Mavic 3 απαιτεί από τους χρήστες να ενημερώσουν το υλικολογισμικό που είναι συμβατό με το C1, το οποίο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι χρήστες θα μπορούν να πετούν στη νέα Ανοιχτή Κατηγορία A1 και δεν θα χρειάζεται πλέον να περάσουν την περίπλοκη και δαπανηρή εξέταση A2 “Remote Piloting License” (Το βασικό πιστοποιητικό drone A1/A3 “Proof of Competence”, ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται για όλα τα drones βάρους 250 γραμμαρίων ή περισσότερο).

 

Ποια είναι ακριβώς η διαφορά μεταξύ Α1 και Α2; Η DJI συνόψισε τις ακριβείς διαφορές μεταξύ της πτήσης ενός drone με και χωρίς πιστοποίηση C1 σε τρεις κατηγορίες:

Περιοχή λειτουργίας:

Με το C1 – να πετάει στην κατηγορία A1 Open από εδώ και πέρα ​​και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Χωρίς C1 – πτήση στην Ανοιχτή Κατηγορία A2 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. ή στην Ανοιχτή Κατηγορία Α3 μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Περιορισμοί λειτουργίας:

Με το C1 – απαγορεύεται η πτήση πάνω από μη εμπλεκόμενους ανθρώπους (εάν συμβεί, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί), όχι η πτήση πάνω από συναθροίσεις ανθρώπων.

Χωρίς C1 – απαγορεύεται η πτήση πάνω από μη εμπλεκόμενους ανθρώπους, διατηρώντας ελάχιστη οριζόντια απόσταση 50 μέτρων από τους ανθρώπους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, πτήση σε περιοχές απαλλαγμένες από ανθρώπους και τουλάχιστον 150 μέτρα οριζόντια απόσταση από ιδιοκτησίες.

Ικανότητα πιλότου

Με το C1 – παρακολουθήστε τα διαδικτυακά μαθήματα του Α1-Α3 μέσα από μία σχολή & αποκτήστε βασικό πιστοποιητικό drone A1/A3 «Απόδειξη Ικανότητας» δίνοντας μια επίσημα αναγνωρισμένη θεωρητική διαδικτυακή εξέταση.

Χωρίς C1 – παρακολουθήστε τα διαδικτυακά μαθήματα του Α2 μέσα από μία σχολή  και αποκτήστε «Άδεια χειριστή εξ αποστάσεως» A2 δίνοντας μια επίσημα αναγνωρισμένη θεωρητική διαδικτυακή εξέταση και δηλώνοντας αυτοπρακτική εκπαίδευση. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πελάτης πρέπει να υποβάλει ξανά αίτηση για την εξέταση.

 

Απαιτήσεις πιστοποιητικού C1

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με πιστοποίηση C1 με υλικολογισμικό συμβατό με το C1 υπόκεινται επίσης σε πρόσθετες υποχρεωτικές αλλαγές βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Drone:

 

Η σειρά Mavic 3 πληροί το νέο επίπεδο μείωσης θορύβου των 83db.

Όταν το ActiveTrack Intelligent Flight Mode χρησιμοποιείται για τη μαγνητοσκόπηση ανθρώπων ή αντικειμένων, η απόσταση από το άτομο/αντικείμενο θα περιοριστεί στα 50 μέτρα. Πέρα από τα 50 μέτρα, το ActiveTrack θα απενεργοποιηθεί.

Τα βοηθητικά LED θα ανάβουν ή θα απενεργοποιούνται αυτόματα κατά τη χρήση, με βάση το πραγματικό περιβάλλον και

οι λυχνίες LED στους μπροστινούς βραχίονες του drone θα αναβοσβήνουν από προεπιλογή κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης του UAV.

 

ΕΠΙΣΗΜΟ SITE EASA

 

Αυτές οι αλλαγές θα ενεργοποιούνται κάθε φορά που οποιοδήποτε drone της σειράς DJI Mavic 3 με πιστοποίηση C1 εκτελείται πτήση στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

 

Διαθέσιμο το 4ο τρίμηνο του 2022

Σύμφωνα με την DJI, η διαδικασία αίτησης για την απόκτηση της νέας ετικέτας αναγνώρισης κατηγορίας C1 για τη σειρά Mavic 3 έχει προγραμματιστεί να είναι διαθέσιμη σε όλους τους πελάτες από το 4ο τρίμηνο/2022. Από εκείνη την ημερομηνία, οι χρήστες μπορούν να το ζητήσουν σε εθελοντική βάση χωρίς κόστος. Η διαδικασία θα απαιτήσει την παροχή του σειριακού αριθμού του drone και την επιβεβαίωση ότι έχει εγκατασταθεί το υλικολογισμικό συμβατό με το C1. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής C1, όλες οι μελλοντικές ενημερώσεις υλικολογισμικού της σειράς Mavic 3 θα περιλαμβάνουν τις τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται από το πιστοποιητικό C1 και δεν μπορούν να αντιστραφούν.

 

Πιστοποίηση C-class για άλλα drones DJI

Το καλό είναι ότι η DJI υπόσχεται να λάβει έγκαιρα την πιστοποίηση C-class για τα άλλα drone της εταιρείας ώστε να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες της EASA. Όπως αναφέρει η εταιρεία, δεσμεύεται να συμμορφωθεί με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Drone για άλλα υπάρχοντα και μελλοντικά μοντέλα drone και θα συνεργαστεί με κοινοποιημένους φορείς για την απόκτηση πρόσθετων πιστοποιητικών drone κατά το επόμενο έτος.