pnb

Ειδική Κατηγορία

 Καλωσορίσατε στην Patra Drone Academy, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ινστιτούτο για την Eιδική Kατηγορία για τα Drone στην Ελλάδα. Είμαστε αφοσιωμένοι στην παροχή υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης για τους επαγγελματίες πιλότους Drone

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας καλύπτει τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στα δύο τυποποιημένα Σενάρια STS-01 (PDRAS01) και STS-02 (PDRAS02) παρέχοντας στους σπουδαστές μας τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία των Drone.

Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές κάθε ειδικής κατηγορίας. Οι σπουδαστές μας θα αποκτήσουν γνώσεις για την νομοθεσία και τους κανονισμούς που διέπουν τα Drone στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και αεροπορικές γνώσεις για την ασφάλεια πτήσεων, την αναγνώριση κινδύνων και άλλα.

Στο πρακτικό μέρος του προγράμματος, οι σπουδαστές μας θα αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες και εμπειρία στον χειρισμό των Drone, την αναγνώριση και τη χρήση των διάφορων αισθητήρων και εξοπλισμού, καθώς και την εκτέλεση ειδικών λειτουργιών για τις κατηγορίες STS-01 (PDRAS01) και STS-02 (PDRAS02). Οι σπουδαστές θα εκπαιδευθούν σε πραγματικό & ασφαλής περιβάλλοντα χώρο και θα αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση για να ανταποκριθούν σε πραγματικές καταστάσεις και προκλήσεις.

Στη Patra Drone Academy, έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για να διασφαλίσουμε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε μια φιλική προς τον μαθητή ατμόσφαιρα, με επαγγελματίες εκπαιδευτές που έχουν εκτεταμένη γνώση και εμπειρία στον τομέα των Drone.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι σπουδαστές λαμβάνουν το αναγνωρισμένο πιστοποιητικό για την ειδική κατηγορία STS-01 ή STS-02, το οποίο επιβεβαιώνει τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στον τομέα των Drone. Αυτό το πιστοποιητικό ανοίγει νέες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και δραστηριοποίησης στον χώρο των Drone, επιτρέποντας στους κατόχους του να εργαστούν σε εξειδικευμένες λειτουργίες και προγράμματα πτήσης.

Καθ’ όλη την διάρκεια της  εκπαίδευσης στην ειδική κατηγορία STS-01 ή STS-02, θα είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε να επιτύχετε στην απαιτητική Ειδική Κατηγορία  και να εκπληρώσετε τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες.

Ειδική Κατηγορία

Οι επιχειρήσεις με drone στην Ειδική Κατηγορία σύμφωνα με τους νέους κανόνες του EASA συνήθως αφορούν περιστάσεις που δεν τις πληρούν της απαιτήσεις της Ανοιχτής κατηγορίας. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν απαιτείται μεγαλύτερο ύψος ή εάν το drone πρέπει να πετάξει πέραν από το οπτικό πεδίο του χειριστή (BVLOS) . 

1

 Οι Χειριστές drone είναι πιθανό να δραστηριοποιηθούν κυρίως στην κατηγορία Ανοιχτή Κατηγορία σύμφωνα με τους κανονισμούς του EASA. O νομοθέτης έχει δημιουργήσει την Ανοιχτή κατηγορία για τις επιχειρήσεις που δεν απαιτούν προηγούμενη άδεια από την αρμόδια αρχή του αντίστοιχου κράτους μέλους της ΕΕ.

Μόλις οι επιχειρήσεις γίνουν πιο περίπλοκες και έστω και μία απαίτηση της Ανοιχτής κατηγορίας δεν μπορεί να τηρηθεί, ολόκληρη η αποστολή περνά αμέσως στην Ειδική Κατηγορία.

Η Ειδική κατηγορία αφορά λειτουργίες μεσαίου κινδύνου. Απαιτείται έγκριση πριν από την λειτουργία. 

Για να μπορούν να πραγματοποιούνται τέτοιες επιχειρήσεις με drone με όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία στο μέλλον, καθορίζονται ορισμένες τυπικές διαδικασίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης.

Γι’ αυτό υπάρχουν τυποποιημένα σενάρια(STS);

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα λεγόμενα τυποποιημένα σενάρια περιγράφουν τις διαδικασίες και τις οδηγίες για αποστολές που εκτελούνται συχνότερα και που έχουν παρόμοιο προφίλ κινδύνου .

Επομένως, τα STS ελαχιστοποιούν σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης για επιχειρήσεις στην Ειδική κατηγορία επειδή σημαντικά βασικά σημεία όπως το ρίσκο έχουν ήδη διευκρινιστεί εκ των προτέρων σύμφωνα με την νομοθεσία του EASA.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ Standard Scenario STS”

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις ειδικές κατηγορίες STS-01 και STS-02 για τα Drone περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που καλύπτει διάφορους τομείς σχετικούς με την ασφαλή και επαγγελματική λειτουργία των Drone
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Θεωρητική εκπαίδευση στην υποχρεωτική ύλη για τα Τυποποιημένα Σενάρια.
  • Θεωρητικές εξετάσεις (Proctored Online Exam ή δια ζώσης ) στα Τυποποιημένα Σενάρια. Θεωρητική εκπαίδευση και εξετάσεις στην υποχρεωτική ύλη Α1-Α3 (για όσους δεν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού Α1-Α3 Ανοιχτής Κατηγορίας ).

Διάρκεια & διαδικασία των θεωρητικών μαθημάτων.

Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας της σχολής σε ασύγχρονη εκπαίδευση ,σε κάθε ενότητα θα βρείτε οπτικοακουστικό υλικό , βιβλίο σε ψηφιακή μορφή & ερωτηματολόγια πολλαπλής επιλογής για απεριόριστή χρήση. Εσείς παρακολουθείτε ελευθέρα , χωρίς δεσμεύσεις μέρας & ώρας τα θεωρητικά μαθήματα . Η διάρκεια εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αφομοιώσει τις πληροφορίες και να προχωρήσει στην εκπαίδευση.

Η ελεύθερη διαδικτυακή εκπαίδευση παρέχει την ευελιξία να προσαρμόσετε τον ρυθμό της μάθησης σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες και υποχρεώσεις. Μπορείτε να προχωρήσετε με το δικό σας ρυθμό και να επαναλάβετε τα μαθήματα όποτε το θεωρείτε απαραίτητο. Οι κάτοχοι Πιστοποιητικού Α2 Ανοιχτής Κατηγορίας θα έχουν μειωμένη ύλη.

Τί περιλαμβάνουν τα θεωρητικά μαθήματα.

Τα θεωρητικά μαθήματα STS περιλαμβάνουν τις ακόλουθες οκτώ (8) θεματικές ενότητες, τις οποίες πρέπει να έχετε παρακολουθήσει και να έχετε ολοκληρώσει πριν δώσετε τις θεωρητικές εξετάσεις:

  1. Νομοθεσία για την αεροπορία
  2. Περιορισμοί ανθρώπινων επιδόσεων
  3. Επιχειρησιακές διαδικασίες
  4. Μέθοδοι τεχνικού και επιχειρησιακού μετριασμού των κινδύνων στο έδαφος
  5. Γενικές γνώσεις περί ΣμηΕΑ
  6. Μετεωρολογία
  7. Οι επιδόσεις πτήσης του ΣμηΕΑ
  8. Μέθοδοι τεχνικού και επιχειρησιακού μετριασμού των κινδύνων στον αέρα

Οι κάτοχοι πιστοποιητικού A2 Ανοιχτής Κατηγορίας , απαλλάσσονται από μέρος της θεωρίας και τα μαθήματα περιλαμβάνουν μόνο τις ενότητες 1 έως 5.

Tί περιλαμβάνουν και πως γίνονται οι θεωρητικές εξετάσεις.

Οι θεωρητικές εξετάσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη νομοθεσία, την τεχνική και τις διαδικασίες που αφορούν την εκτέλεση πτήσεων με Drone
Οι θεωρητικές εξετάσεις STS-01 & STS-02 διεξάγονται  γραπτώς, με πολλαπλή επιλογή ερωτήσεων & γίνονται online με την μέθοδο PROCTORED ONLINE EXAM ή δια ζώσης στο εκπαιδευτικό μας κέντρο. Οι εξετάσεις γίνονται  σε γνωστό ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών:

1) 40 ερωτήσεων αν δεν είστε κάτοχος πιστοποιητικού Α2 Ανοιχτής Κατηγορίας

2) 30 ερωτήσεων αν είστε κάτοχος πιστοποιητικού Α2 Ανοιχτής Κατηγορίας

Ο χρόνος ολοκλήρωσης της Θεωρητικής Εξέτασης  για τις ειδικές κατηγορίες STS-01 και STS-02, είναι 45 λεπτά ,συνήθως οι σπουδαστές ολοκληρώνουν την εξέταση σε 15 λεπτά μέσο όρο και για να θεωρηθεί κάποιος επιτυχών θα πρέπει να έχει 75% και πάνω σωστές απαντήσεις .

Standard Scenario STS-01

Το πρώτο τυποποιημένο σενάριο που δημοσιεύτηκε από τον EASA ονομάζεται STS-01 και ορίζεται για Επιχειρήσεις UAS V-LOS σε ελεγχόμενη περιοχή εδάφους σε κατοικημένο περιβάλλον.

Τα UAS που δεν αντιστοιχούν στην κατηγορία C1 (π.χ. βαρύτερα από 900 g) και όχι στην κατηγορία C2 (π.χ. βαρύτερα 4 κιλά) επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο στην κατηγορία OPEN A3. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι επιχειρήσεις σε κατοικημένες ή βιομηχανικές περιοχές γενικά δεν ισχύουν πλέον, καθώς η υποκατηγορία Α3 απαιτεί ελάχιστη απόσταση 150 m από αυτές τις περιοχές.

Τα drones που είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με την κλάση C5 προσφέρουν τη λύση. Ως μέρος της χρήσης ενός τυποποιημένου σεναρίου, επιτρέπουν τη χρήση μεγαλύτερων και βαρύτερων drones ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές.

Παραδείγματα περιπτώσεων χρήσης θα ήταν:

  • Χαρτογράφηση οικισμών
  • Φωτογραμμετρίας
  • Γεωργίας ακριβείας
  • Αεροψεκασμοί
  • Επιτήρηση & Επιθεώρηση
  • Μεταφορά φορτίου
  • Θερμογραφική ανάλυση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιστικούς και επαγγελματικούς χώρους
  • Κινηματογράφηση πόλεων με μεγάλα (και βαριά)drones

Προϋποθέσεις του τυποποιημένου σεναρίου STS-01

Παρόμοια με τις υποκατηγορίες A1, A2 και A3 στην κατηγορία OPEN, το STS-01 επιβάλλει αυστηρές απαιτήσεις εντός των οποίων πρέπει να πραγματοποιούνται πτήσεις στην Ειδική κατηγορία προκειμένου να καλύπτονται από το τυποποιημένο σενάριο.

Πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι ακόλουθες απαιτήσεις :

  • Η πτήση πρέπει να πραγματοποιείται υπό συνθήκες V-LOS ανά πάσα στιγμή.
  • Το μέγιστο ύψος πτήσης μπορεί να είναι 120 m (AGL). Εξαίρεση αποτελούν τα τεχνητά εμπόδια (π.χ. ανεμογεννήτριες) όπου τα UAS μπορούν να πετούν έως και 15 m πάνω από το υψηλότερο σημείο του εμποδίου εάν η πλευρική απόσταση μεταξύ του UAS και του εμποδίου είναι μικρότερη από 50 m και εάν το ύψος του εμποδίου είναι μεγαλύτερο από 105 μ. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι ο ιδιοκτήτης της δομής να έχει συμφωνήσει σε αυτήν την υπερπτήση.
  • H πτήση πρέπει να πραγματοποιείται σε ελεγχόμενη περιοχή του εδάφους. Αυτή η περιοχή πρέπει να ασφαλιστεί / αποκλειστεί από τον Χειριστή. Το μέγεθος του Ground Risk Buffer εξαρτάται από το μέγιστο ύψος πτήσης και το MTOM του UAS που χρησιμοποιείται.
  • H μέγιστη ταχύτητα του UAS δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 m/s.
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται drone πιστοποιημένο σύμφωνα με Class C5 .
  • O χειριστής πρέπει να έχει ολοκληρώσει το κατάλληλο πιστοποιητικό Standard Scenario STS και να έχει ολοκληρώσει τη σχετική πρακτική εκπαίδευση.
  • Πρέπει να υπάρχει κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη.

Η θεωρητική εκπαίδευση για την ειδική κατηγορία STS-01

Περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων και κατανόησης σχετικά με τους κανονισμούς, τη νομοθεσία και τις απαιτήσεις που ισχύουν για την Ειδική κατηγορία των Drone. Οι χειριστές που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποίηση STS-01 πρέπει να εξοικειωθούν με τα παρακάτω θέματα:

    1. Νομοθεσία και ρυθμιστικό πλαίσιο: Θα πρέπει να γνωρίζετε τους κανονισμούς και τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία των Drone, καθώς και τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις που ισχύουν για τις ειδικές λειτουργίες της κατηγορίας STS-01.
    2. Ασφάλεια πτήσης: Πρέπει να κατανοήσετε τους κινδύνους που σχετίζονται με την πτήση των Drone και τις απαιτούμενες μεθόδους για την αποφυγή ατυχημάτων. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση περιβαλλοντικών κινδύνων, την αντίδραση σε απρόβλεπτες καταστάσεις  και την ασφαλή πτήση.
    3. Αεροναυτικές γνώσεις: Θα πρέπει να κατανοήσετε τις βασικές αεροναυτικές αρχές και έννοιες, όπως η αεροδυναμική, ο Έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, οι αεροπορικοί χάρτες και οι μετεωρολογικές συνθήκες που επηρεάζουν την πτήση των Drone.
    4. Ανθρώπινος παράγοντας: Η ανθρώπινη απόδοση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η κόπωση, το στρες, η συγκέντρωση και η σωστή αντίδραση σε κρίσιμες καταστάσεις.
    5. Συστήματα Drone: Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με την τεχνολογία και τα συστήματα που απαρτίζουν τα drone, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων, του εξοπλισμού εικόνας, του συστήματος πτήσης και του χειριστηρίου.

Η θεωρητική εκπαίδευση για την ειδική κατηγορία STS-01 έχει σχεδιαστεί για να σας παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις και κατανόηση για την ασφαλή και επιτυχημένη εκτέλεση των ειδικών λειτουργιών των Drone. (link ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ )

STS-01 Πτητική Εκπαίδευση

Η πτητική εκπαίδευση για την Ειδική Κατηγορία STS-01 περιλαμβάνει την πρακτική εκπαίδευση πάνω στο πεδίο της πτήσης. Κατά την πτητική εκπαίδευση, οι χειριστές αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να ελέγχουν τα Drone με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η πτητική εκπαίδευση περιλαμβάνει κάποια από τα παρακάτω θέματα:

  1. Εξοικείωση με το Drone:
    • Γνωριμία με την ανατομία και τη δομή του Drone.
    • Εκμάθηση της λειτουργίας και των ελέγχων του Drone.
    • Εκπαίδευση στη συναρμολόγηση, την ελέγχου του Drone πριν την πτήση και τη συντήρηση του.
  2. Ασκήσεις πτήσης:
    • Εκτέλεση βασικών κινήσεων και μανούβρας του Drone.
    • Ασκήσεις απογείωσης και προσγείωσης.
    • Εκτέλεση πτήσεων σε διάφορες κατευθύνσεις και ύψη.
    • Πτήσεις με διάφορες ταχύτητες και κλίσεις.
    • Εκτέλεση ασκήσεων ελέγχου και επιδεξιότητας.
    • Ασκήσεις προσαρμογής στις αλλαγές καιρικών συνθηκών.
  3. Ασφάλεια και διαχείριση κινδύνων:
    • Εκμάθηση απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των πτήσεων.
    • Κατανόηση των περιορισμών και των κανονισμών που αφορούν την πτήση με Drone.
    • Αναγνώριση και αντιμετώπιση κινδύνων και προβλημάτων κατά την πτήση.
    • Εκπαίδευση για την αποφυγή συγκρούσεων με άλλα αεροσκάφη ή αντικείμενα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πτητική εκπαίδευση γίνεται κατά κύριο λόγο σε ελεγχόμενο περιβάλλον, oι πιλότοι καλούνται να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες ασφαλείας και να τηρούν τις απαιτήσεις της αεροπορικής αρχής κατά τη διάρκεια της πτητικής εκπαίδευσης.(link ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ )

 

Standard Scenario STS-02

Το δεύτερο τυποποιημένο σενάριο που δημοσιεύτηκε από τον EASA ονομάζεται standard scenario STS-02 και έχει οριστεί για τη λειτουργία drone B-VLOS drones με παρατηρητή εναέριου χώρου σε ελεγχόμενη επίγεια περιοχή πάνω από αραιοκατοικημένες περιοχές.

Η λειτουργία UAS πέρα από το οπτικό πεδίο του χειριστή εξέρχεται αυτόματα από την Ανοιχτή κατηγορία.  Με το STS-02, η EASA προσφέρει ένα τυποποιημένο σενάριο που επιτρέπει πτήσεις B-VLOS με drones. Τα drones που είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με την κλάση C6 προσφέρονται ως λύση. Ως μέρος της χρήσης STS, επιτρέπουν τη χρήση drones πέρα από το οπτικό πεδίο του χειριστή, με την χρήση  παρατηρητή (Airspace Observer )εφόσον απαιτείται, σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Παραδείγματα περιπτώσεων χρήσης θα ήταν:

  • Μεγάλης εμβέλειας εργασίες Φωτογραμμετρίας,
  • Αεροψεκασμοί
  • Επιτηρήσεις
  • Επιθεωρήσεις
  • Κινηματογραφία,
  • Μεταφορές φορτίων
  • Ανάλυση βλάστησης μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Προϋποθέσεις του τυποποιημένου σεναρίου STS-02

Παρόμοια με τις υποκατηγορίες A1, A2 και A3 στην κατηγορία OPEN, το STS-02 επιβάλλει αυστηρές απαιτήσεις εντός των οποίων πρέπει να πραγματοποιούνται επιχειρήσεις στην Ειδική κατηγορία προκειμένου να καλύπτονται από το τυποποιημένο σενάριο.

Πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες γενικές απαιτήσεις :

  • Το μέγιστο ύψος πτήσης μπορεί να είναι 120 m (AGL). Εξαίρεση αποτελούν τα τεχνητά εμπόδια (π.χ. ανεμογεννήτριες) όπου τα UAS μπορούν να πετούν έως και 15 m πάνω από το υψηλότερο σημείο του εμποδίου εάν η πλευρική απόσταση μεταξύ του UAS και του εμποδίου είναι μικρότερη από 50 m και εάν το ύψος του εμποδίου είναι μεγαλύτερο από 105 μ. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι ο ιδιοκτήτης της δομής να έχει συμφωνήσει σε αυτήν την υπερπτήση.
  • H πτήση πρέπει να πραγματοποιείται σε ελεγχόμενη περιοχή του εδάφους. Αυτή η περιοχή πρέπει να ασφαλιστεί / αποκλειστεί από τον Χειριστή. Το μέγεθος του Ground Risk Buffer εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του UAS.
  • Πρέπει να χρησιμοποιείται drone πιστοποιημένο σύμφωνα με το Class C6 .
  • Tο drone πρέπει να έχει ενεργοποιημένο το Remote ID.
  • Το drone πρέπει να διαθέτει σύστημα Geofencing που να το εμποδίζει να φύγει από την καθορισμένη περιοχή πτήσης.
  • ο χειριστής πρέπει να έχει ολοκληρώσει το κατάλληλο πιστοποιητικό STS και να έχει ολοκληρώσει τη σχετική πρακτική εκπαίδευση.
  • Πρέπει να υπάρχει κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη.

 

Η θεωρητική εκπαίδευση για την ειδική κατηγορία STS-02

  1. Η ειδική κατηγορία STS-02 αναφέρεται σε λειτουργίες Πτήσεις εκτός οπτικής επαφής (BVLOS Beyond Visual Line of Sight ) Με την ειδική κατηγορία STS-02, οι πιλότοι μπορούν να πετάξουν εκτός της οπτικής επαφής, δηλαδή μακριά από την περιοχή όπου μπορούν να τα βλέπουν άμεσα. Αυτό απαιτεί τη χρήση προηγμένων συστημάτων εντοπισμού και αποφυγής συγκρούσεων.
  2. Πτήσεις με ειδικές απαιτήσεις από τον πιλότο: Οι πιλότοι STS-02 μπορούν να εκτελέσουν πτήσεις που απαιτούν ειδικές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά, εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις. ( link ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ )

STS-02 Πτητική Εκπαίδευση

Η πτητική εκπαίδευση για την ειδική κατηγορία STS-02  περιλαμβάνει προχωρημένες δεξιότητες και γνώσεις για την ασφαλή και επαγγελματική πτήση των Drone. Κατά την πτητική εκπαίδευση STS-02, οι πιλότοι εξειδικεύονται σε προηγμένες τεχνικές και διαδικασίες για την εκτέλεση πτήσεων με υψηλότερη πολυπλοκότητα και ειδικές λειτουργίες. Παρακάτω αναφέρονται κάποια από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην πτητική εκπαίδευση για την κατηγορία STS-02:

  1. Προηγμένες τεχνικές πτήσης:
    • Πτήσεις με μεγαλύτερη εμβέλεια , πέραν την Οπτική επαφή( BVLOS)
    • Εκτέλεση περίπλοκων ελιγών.
  2. Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης:
    • Εκπαίδευση για τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων και έκτακτης ανάγκης κατά την πτήση.
    • Αντιμετώπιση ανεπιθύμητων περιστατικών και προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το παραπάνω είναι μια γενική επισκόπηση των θεμάτων που μπορεί να καλυφθούν στην πτητική εκπαίδευση για την ειδική κατηγορία STS-02 ( link ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ )

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ STS, PDRA και SORA;

Ανάλογα με τo είδος, την περιοχή επιχειρήσεων καθώς και των drone που χρησιμοποιούμε απαιτείται και η ανάλογη έγκριση σύμφωνα με την Νομοθεσία ΕΕ 2019/947

STS – Τυποποιημένα Σενάρια

Επιτρέπει επιχειρήσεις με drone υπό επακριβώς καθορισμένες συνθήκες, οι οποίες λόγω των απαιτήσεών τους πρέπει να πραγματοποιούνται εκτός της Ανοιχτής κατηγορίας.

Το STS είναι διαθέσιμο μόνο για πιστοποιημένα drones κατηγορίας C5 και C6. Για το σκοπό αυτό, η δραστηριότητα σύμφωνα με STS είναι δυνατή μέσω απλοποιημένης ενημέρωσης στην αρμόδια αρχή χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο έντυπο . Δεν θα απαιτείται πλέον άδεια για την δραστηριότητα για επιχειρήσεις που καλύπτονται από σενάρια STS. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι το σχέδιο πτήσης καλύπτεται από ένα  δημοσιευμένο σενάριο STS.

Τα  STS έχουν ήδη νομοθετηθεί σε όλη την ΕΕ από τον EASA και θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι:

  • Standard Scenario STS 01 : VLOS
  • Standard Scenario STS 02 : B-VLOS

PDRA – Προκαθορισμένη Εκτίμηση Κινδύνου

Λόγω της έλλειψης πιστοποιημένων drones κατηγορίας C5 ή C6, υπάρχει εναλλακτική οδός που ονομάζεται Pre-Defined Risk Assessments (PDRA για συντομία). Βασικά, αυτά τα σενάρια αντιστοιχούν σχεδόν ακριβώς στο EU STS, απλώς έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με μη πιστοποιημένα UAS.

Ωστόσο, οι απαιτήσεις είναι λίγο περισσότερες σε σχέση με το STS λόγω της έλλειψης πιστοποίησης του UAS.  Η περίπλοκη αξιολόγηση κινδύνου δεν είναι πλέον απαραίτητη, διότι αυτή έχει ήδη διεξαχθεί από τον EASA για τα συγκεκριμένα PDRA.

Όπως περιγράφεται παραπάνω, τα σενάρια STS ισχύουν μόνο για drones με επίσημα ετικέτα Cx. Όλα τα άλλα drones μπορούν να επωφεληθούν από μια παρόμοια διαδικασία χάρη στο PDRA .

Τα PDRA ταιριάζουν με τυπικά σενάρια, επομένως υπάρχει συνήθως ένα άμεσο αντίστοιχο STS . 

Υπάρχουν ήδη PDRA αντίστοιχα με τα STS:

  • Standard Scenario PDRA S-01  – Γεωργικές εργασίες, Επιτήρηση, Έλεγχο κλπ.
  • Standard Scenario PDRA S-02  – Ασφάλεια, Επιτήρηση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

SORA – Εκτίμηση Κινδύνου Ειδικών Επιχειρήσεων

Εάν ούτε το STS ούτε το PDRA καλύπτουν το επιθυμητό σενάριο δραστηριότητας, απαιτείται SORA . Το SORA είναι αυτό που υποδηλώνει το όνομα: Αξιολόγηση κατά περίπτωση του κινδύνου για  συγκεκριμένη δραστηριότητα .

Η διαδικασία SORA απαιτείται για τη λήψη μέτρων μετριασμού των κινδύνων τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα. Αυτό χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τον υπολογισμό ενός βασικού αριθμού που ονομάζεται SAIL (Επίπεδο Ακεραιότητας Ειδικής Διασφάλισης), το οποίο εκφράζει το επίπεδο δυνητικού κινδύνου. Σε αυτή τη βάση, πρέπει στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα λεγόμενα OSOs έναντι των εντοπισμένων κινδύνων. Όσο πιο αυστηρή είναι η τιμή SAIL, τόσο πιο αυστηροί είναι οι περιορισμοί της ευρωστίας των OSO.

Στο τέλος της διαδικασίας, όλες οι πληροφορίες συνοψίζονται σε ένα Operational Manual και αποστέλλονται στην αρμόδια αρχή για έγκριση.

Επομένως  το STS και το PDRA μπορούν να έχουν τεράστια πλεονεκτήματα έναντι του SORA όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία που πρέπει να παρασχεθούν και τη σχετική γραφειοκρατία.

Ωστόσο, θα υπάρχουν πάντα αποστολές όπου δεν μπορείτε να αποφύγετε ένα SORA επειδή απλά δεν υπάρχει κατάλληλο τυποποιημένο σενάριο.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των πτήσεων στην Ειδική κατηγορία θα αυξηθεί επίσης με την αυξανόμενη εξάπλωση των UAS στον επαγγελματικό τομέα, η ΕΕ θέλει να απλοποιήσει τις διαδικασίες χρησιμοποιώντας τα STS. Αυτά παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο και απαιτούν από τους χρήστες να κάνουν διάφορα βήματα που θα ήταν απαραίτητα σε μια ανάλυση μεμονωμένων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του SORA